HTML

A gonosz kavics

2013.06.12. 09:42 bardsenn

3. Görcsök

Az egész betegség leggonoszabb része a görcs és nagyon sokszor a lehető legrosszabbkor (mondjuk mikor lenne jókor...) kezdődik : éjjel, továbbfejlesztve - hétvégén.

A görcs ellen a következőket érdemes/lehet tenni: görcsoldás + fájdalomcsillapítás

hogyan?

  • tabletta / injekció
  • izomlazítás (segít a görcs oldásában) - forró fürdő
  • adrenalinszint növelés (ami elfedi a fájdalmat + segíti a görcsoldó felszívódását) - mozgás

Az orvosok elmondása szerint az uréterben a kő miatt elakadó folyadék okozza magát a görcsöt. Tehát nem a kő bántja az urétert, hanem a folyadék feszíti. Ilyenkor (is) a cél, a kő odébbmozdítása görcsoldással (gyógyszer) és továbblökéssel (rengeteg folyadék hirtelen).

Az egészségügy egyfajta görcsöldót javasol vesegörcs ügyben, a No-Spa-t. (nekem korábban beváltak a feleségem mentsruációs görcsoldói is). Amikor érzem, hogy nem csak egy kósza fájdalomról van szó, általában 3 No-spa-t és két Algoflexet veszek be. Ezeknek kell idő amíg hatnak - nálam egy óra intenzív gyaloglással (igen, éjjel 2-kor a minusz 5-ben elég fura) sikerül általában elérni, hogy enyhüljön/megszűnjön a görcs.

Ha nagyon nem akar múlni a kín vagy szerencsés helyzetben épp kórházban vagyunk, amikor görcsölni kezd, jöhet az injekció, ami szintén No-spa tartalmú (plusz algopyrin és papaverin). Fenékbe adják és hamarabb elvégzi a dolgát.

A kisebb görcsökön segíthet a forró fürdő is - illetve amikor a lágyékban is (leszakadós, felfázás szerű érzés), hátul is fáj, akkor ez igen jól enyhíti a kínt (viszont a meleg megszűnésével azonnal visszatér minden...). Ha tompa, elhúzódó a görcs, akkor alvás közben egy melegítőpárna jó szolgálatot tud tenni. 

Nagyon fontos: görcsoldás közben igyunk amennyit tudunk (sima víz, tea), mert a folyadék löki tovább a követ!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://veseko.blog.hu/api/trackback/id/tr615320089
süti beállítások módosítása